Euro 2016 Ιστορία

Euro 1968: Το… κέρμα έγραψε ιστορία!

Η διοργανώτρια Ιταλία χρειάστηκε την τύχη για να φτάσει στον τελικό, αφού αναδείχθηκε νικήτρια… στο στρίψιμο του κέρματος με τη Σοβιετική Ένωση και να κερδίσει στη συνέχεια τη Γιουγκοσλαβία.

Γεμάτο αλλαγές ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968. Πρώτα από όλα άλλαξε το όνομα της διοργάνωσης, αφού η UEFA αντικατέστησε το μακροσκελές «European Nations Cup» σε «Euro», ονομασία που παραμένει μέχρι σήμερα και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα brands στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η δεύτερη αλλαγή αφορούσε το καθαρά αγωνιστικό σκέλος της διοργάνωσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δημιούργησε τους ομίλους από τους οποίους οι πρώτες οχτώ ομάδες πήγαν στις νοκ-άουτ αναμετρήσεις και οι νικητές συμμετείχαν στην τελική φάση της διοργάνωσης που διεξήχθη στην Ιταλία.

inner
Το λογότυπο της διοργάνωσης


Τα ζευγάρια των ημιτελικών ήταν η οικοδέσποινα Ιταλία απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία με την Αγγλία, η οποία δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ έφτασε για πρώτη φορά στους «4» ενός Euro.

Στον πρώτο, λοιπόν, ημιτελικό οι Ιταλοί κατάφεραν να κερδίσουν την πρόκριση σε βάρος των Σοβιετικών με τον πιο παράδοξο μέχρι σήμερα τρόπο. Η αναμέτρηση (μετά από παράταση) ολοκληρώθηκε χωρίς να σκοράρει κάποια από τις ομάδες και ο διαιτητής όρισε πως ο νικητής θα προκύψει μετά το στρίψιμο του κέρματος, με τον Τζιακίντο Φακέτι να κάνει τη σωστή επιλογή και να στέλνει τη χώρα του στον τελικό.

Η Γιουγκοσλαβία, από την πλευρά της, κατάφερε να επικρατήσει με σκορ 1-0 της Αγγλίας, με τον Ντράγκαν Τζάιτς να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ τρία λεπτά πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης (στο 87’).

Στο Ολίμπικο της Ρώμης η Ιταλία και η Γιουγκοσλαβία τέθηκαν αντιμέτωπες μπροστά σε 85.000 κόσμο. Οι Γιουγκοσλάβοι προηγήθηκαν με τέρμα του Ντράγκαν Τζάιτς στο 32ο λεπτό, όμως οι γηπεδούχοι με τη δύναμη της εξέδρας και τις εξαιρετικές επεμβάσεις του Ντίνο Τζοφ κατάφεραν να βρουν τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα και να ισοφαρίσουν στο 80’, με σκόρερ τον Αλμπέρτο Ντομενγκίνι. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, αλλά και εκεί δεν υπήρξε νικητής και ανακοινώθηκε πως ο τελικός θα επαναληφθεί δύο ημέρες αργότερα.

Στον δεύτερο τελικό οι Ιταλοί εκμεταλλευόμενοι το βάθος στον πάγκο τους και τις αρκετές αλλαγές σε σχέση με το πρώτο ματς, παρουσιάστηκαν πιο «φρέσκοι» και κέρδισαν το πρώτο τρόπαιο μέσα στην πατρίδα τους με σκόρερ τους Ρίβα (12') και Αναστάζι (31').

inner
Το γκολ του Αναστάζι που «κλείδωσε» τον τίτλο


Οι αγώνες της τελικής φάσης του Euro 1968

Ημιτελικοί

5 Ιουνίου

Ιταλία-Σοβιετική Ένωση: 0-0 παρ. (πέρασε η Ιταλία στο στρίψιμο νομίσματος).
Γιουγκοσλαβία-Αγγλία 1-0 (87’ Τζάιτς ).

Μικρός τελικός

8 Ιουνίου
Αγγλία-Σοβιετική Ένωση 2-0 (39’ Τσάρλτον, 63’ Χαρστ).

Τελικός

8 Ιουνίου
Ιταλία-Γιουγκοσλαβία 1-1 (80’ Ντομενγκίνι – 39’ Τζάιτς).

Επαναληπτικός τελικός

10 Ιουνίου
Ιταλία-Γιουγκοσλαβία 2-0 (12’ Ρίβα, 31’ Αναστάζι).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x